Aardappels in de microgolf

on

Simpel, snel en superlekker: aardappels in de microgolf…

Toen ik op kot zat, heb ik een paar jaar gewoon geen aardappelen gegeten. Ik was ze zo beu. Thuis aten we, net als de meeste Vlaamse gezinnen, elke dag de standaard kost met (plat)gekookte patatten en één soort (plat)gekookte groenten. En vlees uiteraard, maar dat bleef ver weg van mijn bord. Saai, niet erg gezond en, oh ja, SAAI!

Er ging een wereld van mogelijkheden open toen ik op kot eindelijk zelf mocht koken. Maar helaas, ook pasta en rijst word je beu, dus op een gegeven moment kwam de patat toch terug in mijn leven. En omdat ik te lui was om ze in een kom met water te koken — extra afwas, oh de horror! — maakte ik ze klaar in de microgolf. Snel en geen werk aan.

En het beste van alles: ik vond de smaak duizend keer beter dan de platte miskooksels van weleer.

Vanaf toen werd het een van de fallback opties in mijn kookarsenaal.

Ook handig: je kan dit gewoon ‘s middags op het werk doen. Op veel werkplaatsen hebben ze wel een microgolf, maar geen kookplaten. Microgolfpatatten to the rescue! De verbijsterde blikken van de collega’s zijn priceless.

Koken en poffen

Je kan alle soorten aardappels in de microgolf koken of poffen. Als je ze wil poffen, maak dan een kleine snee in de schil en leg ze gewoon op een bord, zonder meer. Halfweg draai je de aardappel een keer om (bovenkant onder leggen). Het sneetje is wel belangrijk, anders p(l)oft de aardappel heel je mircogolf vol. En het punt was net om minder werk te hebben, niet meer. Dus vergeet het niet.

Als je ze wil koken dek je ze af, zodat de stoom niet kan ontsnappen en de aardappels in hun eigen stoom koken. Dat kan bijvoorbeeld in een ovenschotel met deksel, maar ook gewoon in een diep bord met vershoudfolie erover. Ook weer: laat bij de vershoudfolie een klein gaatje open, zodat de boel niet ontploft.

Je hoeft geen water toe te voegen, want in een aardappel zit genoeg vocht. Dat zal je wel merken als je de deur opendoet. Opgelet trouwens dat je je niet verbrandt aan de stoom.

Hoe lang moeten ze in de microgolf?

Dat hangt af van de totale hoeveelheid aardappel en de manier waarop je ze klaarmaakt. Poffen duurt langer en meer patat heeft logischerwijze meer tijd nodig. Je zal dus zelf moeten proberen.

Belangrijk om te onthouden: je kan altijd meer tijd geven, nooit minder. Begin dus met 3 à 4 minuten en prik er met je vork in. Als je zonder moeite tot in het midden kan prikken, is de aardappel klaar. Zoniet, nog eens 1 à 2 minuten erin zetten. Naarmate je langer bezig bent, minder je telkens het aantal bijkomende minuten.

Om je een idee te geven: 250g krieltjes koken duurt 5 à 6 minten bij 900 Watt. Een dikke aardappel ter grote van een mango poffen kost 7 minuten aan elke kant.

Schillen of niet schillen?

Ik schil ze niet. Als je ze wast is er geen enkel probleem om de schil mee op te eten. Zoals al gezegd, maak dan wel een kleine snee of een gaatje in de aardappel. Je kan de aardappels ook schillen, maar dan kunnen ze niet meer gepoft worden. Afdekken dus. Hou je van de smaak van gepofte aardappels, maar niet van de schil? Als ze klaar zijn kan je de schil er heel gemakkelijk gewoon aftrekken.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *