Vegetarische kroepoek

Newsflash, kroepoek is niet vegetarisch.

Heel wat main stream restaurants planten een paar stukjes kroepoek bovenop hun “vegetarische” wok, zonder te weten dat het eigenlijk vis is. Of nog erger, ze weten het wel, maar vinden dat geen probleem. I’m looking at you, Century Hasselt. In elk geval, het zou dus kunnen dat je verward bent of simpelweg nog niet op de hoogte van de niet-veggieheid van kroepoek. Bij deze.

Gelukkig gaat het enkel om de standaardkroepoek. Er zijn ook vegetarische varianten van, op basis van Cassava. In Maastricht ben ik ooit een Indonesische traiteur tegengekomen, die 10 verschillende soorten vegetarische kroepoek had. KEUZESTRESS! Helaas was deze traiteur bij mijn laatste bezoek aan onze Nederlandse buren verdwenen.

Maar, voor wie dus geen toegang heeft tot Indonesische traiteurs is er een alternatief: zelf maken. Je zal er wel voor naar de exotische winkel moeten, maar daarna is het heel simpel. Ga op zoek naar Cassava-crackers. Die zouden er ongeveer zo moeten uitzien:

Cassave chips, aka veggie kroepoek

Het enige wat je moet doen, is deze spicy vierkantjes een vijftal seconden frituren en ze zwellen meteen op tot een luchtige, crunchy snack. Leuk als aperitiefhapje, of voor de afwerking van jouw eigenste en vooral echte vegetarische wok.

Als je, net als ik, geen friteuse hebt, kan je ze ook gewoon in de wok maken. Let er wel op dat je flink wat olie in de pan doet, zodat ze volledig ondergedompeld zijn. Anders blijven de stukken die niet in de olie zaten hard en plat. Niet echt wat je wilt.

Opgelet, wees klaar om de crackers meteen weer uit het vet te halen, want ze branden snel aan. Ik doe er altijd maar een tiental tegelijk in, zodat ik ze ook snel weer uit de pan kan halen, op hun mooiste goudbruine hoogtepunt.

Uiteraard is dit geen gezonde snack. Je kan ze wel wat laten uitlekken op een velletje keukenrol, maar let’s face it, je hebt net gezien hoe ze verdriedubbelde in dikte door vet op te zuigen. Dit is een treat voor een cheat day. Maar wel eentje die een cheat day waardig is.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *