Chocoladefondue: meer dan enkel fruit

Iedereen kent hem wel: de klassieke chocoladefondue met fruit. Uiteraard een zeer lekker en decadent dessert, maar ook weinig origineel. Je kan er zoveel meer mee doen. Hier mijn favoriete tips voor een originele chocoladefondue.

Zoet is lekker, maar zoet met zout is verslavend lekker.

Voedselproducenten weten het al lang: zoet, zout en vet is de ideale combo om ons brein oneindig veel te laten eten. In zoet gebak zit altijd zout en in zoute junk food zit steevast een berg suiker. Waarom zou je zelf deze kennis niet in praktijk omzetten?

Onderstaande opties heb ik al getest en goed bevonden, maar experimenteer vooral met je eigen favoriete zoute snacks.

 • chips
 • crackers
 • kaas
 • noten
 • rijstwafels
 • pretzels
 • fortune cookies

Nog meer zoetigheden

Ook in de categorie zoet kan je veel meer doen dan enkel fruit op tafel zwieren. Ook hier weer een selectie die getest en goedgekeurd is door ondergetekende:

 • boterkoekjes
 • kokosrotsjes
 • botercake
 • cheesecake (gaat beter op een lepeltje dan op een prikker)
 • speculaas
 • nouga
 • marshmallows

Eigenlijk kan je vrijwel alle zoete koekjes in chocolade dippen. Tenzij ze al een laagje chocolade hebben natuurlijk. Alhoewel…

Double dipping

Niemand heeft ooit gezegd dat je enkel in chocolade mag dippen. Ga voor de ultieme decadentie met double dipping. Je weet wel, zoals ze aan de ijsjeskraam ook doen. Dip je snack eerst in chocolade en dan nog eens in een topping. Alles wat in kleine stukjes kan is geschikt:

 • gekleurde suikerbolletjes, hartjes, sterretjes, …
 • gehakte nootjes
 • kokosraspsel
 • bresiliennenootjes
 • zeezout (jazeker!)
 • pitten zoals dennepitten, zonnebloempitten

The sky is the limit! Ongetwijfeld kan je op basis van deze suggesties zelf een fenomenaal dessert verzinnen.

En de chocolade?

Na al dat dipgeweld zou je nog vergeten dat er ook chocoladesaus moet zijn. Dat is niet gewoon gesmolten chocolade, want die zou te makkelijk aanbranden. Onderstaande is een zachte saus, maar als je het liever wat straffer hebt, kan je voor pure of 70% chocolade gaan. Als het allemaal nog niet decadent genoeg is voor jouw smaak, dan kan je de melk ook vervangen door room.

Ingrediënten

150g melkchocolade
200 ml melk

Recept: chocoladefondue in de microgolf

Breek de chocolade in zo klein mogelijke stukjes. Voeg de melk toe. Zet het geheel op een lage stand in de microgolf (30% in mijn geval) gedurende 2 minuten. Roer door het mengsel. Verwarm telkens 1 minuut en roer tot het helemaal vloeibaar is.

Recept: chocoladefondue op het vuur

Warm de melk lichtjes op, maar laat ze zeker niet koken. Lichaamstemperatuur is de ideale maatstaf om chocolade te smelten. In je mond is smelt hij toch ook perfect, niet? Als de melk op temperatuur is doe je de chocolade in kleine stukjes erin. Roer en blijf vooral roeren tot je een egale saus hebt.

Eenmaal klaar kan je de chocoladesaus vloeibaar houden met een theelichtje, maar let op dat hij niet te warm wordt. Blaas eventueel tijdelijk het kaarsje uit. Roer regelmatig eens door de saus terwijl je aan het decadente dipfeest bezig bent, om ze mooi egaal te houden.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *