Rode risotto met erwtjes

Ik hou van risotto. Heerlijk romige consistentie, zonder veel vetten. Als je de risotto zonder kaas en boter maakt natuurlijk.

Het geheim van die romigheid zit in twee dingen: de bouillon en het continue roeren. De bouillon moet lauwwarm zijn als je hem toevoegt. Voeg hem echt stap per stap zoals beschreven. Ja ook die laatste paar schepjes. Het roeren maakt het zetmeel los en zetmeel = romigheid. Trust me on that one.

Op die pakken rijst staat altijd dat één portie 60g is, maar dit is gewoon te lekker om kleine porties van te eten. Dus ik maak altijd een beetje meer. Ik gebruik trouwens geen wijn in mijn risotto, simpelweg omdat ik geen alcohol drink en dus nooit wijn in huis heb.

Ingrediënten (2 porties)

  • 150g risottorijst
  • 125g erwtjes
  • 4 lente-uitjes: in ringen
  • 70g tomatenpuree
  • 1 dikke rode ui: in ringen
  • 3 teentjes knoflook: gesnipperd
  • 1/2 l bouillon
  • olie om te bakken

Recept

Als je diepvrieserwtjes gebruikt, zorg dan dat die ontdooid zijn.

Verwarm de olie in een matig warme pan. Fruit er de ui en knoflook even in. Verwarm de bouillon. Ik doe dat in de microgolf, maar het kan ook gewoon in een pan. Zo lang het maar niet de pan is waarin je ui ligt te fruiten. Voeg dan de rijst toe en warm die even op. Opgelet, noch de rijst, nog de ui mogen echt bruin worden. Zet het vuur warmer.

Als de rijst er glazig uitziet begin je met de bouillon toe te voegen. Doe dit stap voor stap. Ik doe het in 5 à 6 keer. Roer het klein beetje bouillon door de rijst en blijf rustig roeren. Als al de bouillon in de rijst is getrokken voeg je pas de volgende geut toe. Het hele bouillontoevoegprocess zou zo’n 15 à 17 minuten moeten duren. Proef tussendoor af en toe eens een hapje. Als de rijst net niet gaar genoeg is, voeg je de erwtjes en lente-ui toe. Ze moeten zo’n 3 minuten koken. Hou een klein beetje van de lente-ui over om de risotto straks te decoreren.

Als het laatste restje bouillon is toegevoegd, de erwtjes gaar zijn en de rijst perfect al dente, is het tijd om jezelf te martelen. Je moet namelijk nog 2 minuten wachten voor je mag aanvallen. Liefst met een deksel op de pan, maar als je, net als ik, een wok zonder deksel gebruikt, zal je risotto het wel overleven.

Serveer met de achtergehouden lente-uisnippers als decoratie en probeer om beleefd te zijn en de kom niet leeg te likken.

Tenzij je alleen thuis bent. Dan mag alles.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *