Roertofu met appel

Het heeft heel lang geduurd, maar nu is het toch eindelijk zover: ik eet vrijwillig tofu. Na meer dan 15 jaar pseudo-vegetarisme ben ik nu eindelijk een echte.

Alle gekheid op een stokje, ik ben nog steeds geen fan van dikke blokken tofu in mijn eten, maar roertofu is verbazend lekker. Omdat je de tofu in zo’n kleine stukjes prakt, kan hij veel meer van zijn smaakomgeving opnemen. Geef roertofu dus zeker ook een kans, ook al had je tofu eigenlijk al afgeschreven.

Dit is de zoete variant, die ik graag als ontbijt eet, maar je kan er ook perfect hartige schotels mee maken. Om hem nog zoeter te maken zou je er ook ahornsiroop of iets dergelijks kunnen bijdoen, maar ik probeer mijn suikerconsumptie binnen de perken te houden.

Ingrediënten (1 stevig ontbijt)

  • 1 blok tofu
  • 1 appel: in blokjes
  • 1 tl kaneel
  • 4 lente-uitjes: in ringen
  • een handvol cashews: in stukjes
  • een handvol blauwe bessen
  • boter of olie om in te bakken

Recept

Stap 1 is cruciaal! Tofu zit altijd met vocht in de verpakking. Om echt lekkere tofu te krijgen, moet je zoveel mogelijk van dat vocht uit de tofu persen. Op die manier kan hij nadien extra veel smaak van je gerecht opnemen. Laat de tofu uitlekken en wikkel hem in een paar lagen keukenpapier. Zet er iets zwaars op — ik gebruik de wok waarin ik even later ga bakken — en laat dat er zo’n 10 minuten op staan. Ondertussen kan je de rest van de ingrediënten klaarmaken.

Als je denkt dat de tofu nu toch echt wel droog moet zijn, haal hem dan uit zijn keukenpapier, neem een vers stuk keukenpapier en pers er het onvermijdelijke overblijvende vocht uit. Er is altijd nog meer dan je denkt. Als je het vochtpersen beu bent, is het tijd om de tofu te prakken. Dat gaat het makkelijkst met een vork. Prak alles tot kleine brokjes, zoals een roerei er zou uitzien.

Verwarm de olie of boter in een pan. Als ze warm is, doe je er de tofu en appeltjes in. Besprenkel met kaneel. Geniet van de heerlijke geurcombinatie. Bak een paar minuten en doe er dan ook de cashews bij. Als de appeltjes zacht genoeg zijn, meng je de lente-uitjes onder de roertofu. Net genoeg om ze op te warmen.

Serveer met de blauwe bessen eroverheen gestrooid.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *