Basic popcorn in de pan

Popcorn is a whole grain!

Geen gezwans, popcorn is eigenlijk best een gezonde snack, met veel vezels en mineralen. Zo lang je hem maar niet verzuipt in boter en suiker. Daarom ook maak ik de mijne graag zelf.

De eerste keer ging het vlotjes. Op magische wijze plopte mijn kom zich vol met witte rotsjes. Heerlijk om te bekijken met een glazen deksel. Alleen ging het de keren daarna steeds minder goed. De popcorn brandde telkens aan en ik kon maar niet de juiste temperatuur vinden. Na een tijdje was ik overtuigd dat mijn kom en/of kookplaat gewoon naar de vaantjes was.

Maar niets is minder waar. Ik wou de popcorn gewoon te gezond maken, door zo weinig mogelijk olie te gebruiken. Ik heb zo’n oliespray en daarmee lijkt het vaak dat je veel olie in de pan hebt — de bodem is immers helemaal vol — maar toen ik het uiteindelijk eens woog, bleek ik maar 5g olie te gebruiken. Veel te weinig. Voor elk deel popcorn dat je klaarmaakt, moet je minstens 1/4 deel olie gebruiken. Met die 5g zou ik dus maximum 20g popcorn kunnen klaarmaken. En dat is niet de moeite om je kom vuil voor te maken.

Sinds ik de ratio olie/popcorn juist heb, zijn al mijn pogingen geslaagd en kan ik weer vol verwondering kijken naar de pot die zich volplopt.

Voor mij is het eindresultaat al lekker genoeg op zich. Afhankelijk van de olie die je gebruikt kan de smaak wat variëren, maar ik eet hem altijd zo puur. Je kan natuurlijk ook met topings gaan variëren. Gewoon een snufje zout, wat suiker en/of kaneel of veel exotischere dingen als dressings en szechuan peper. Dit recept is enkel voor de basispopcorn.

Ingrediënten

  • 100g popcornmaïs
  • 25g olie

recept

Doe de olie in een pan met deksel — glazen is het leukst — en zet die op een matig hoog vuur. Voeg er 3 maïskorrels aan toe en hou ze in het oog. Als de korrels poffen neem je de kom even van het vuur. Verwijder de 3 popcorntjes en giet de rest van de maïskorrels in de kom. Roer ze goed door de olie heen, zodat ze helemaal gecoat zijn. Zet de kom terug op het vuur en wacht op het spektakel. Je kan ondertussen die 3 plopjes al opeten als het je te spannend wordt.

Geniet van het popfest, zo lang de plofjes dicht op elkaar blijven komen. Als het ploffen vertraagd en er enkele seconden tussen zitten, haal je de popcorn van het vuur en giet je hem in een kom.

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *